Pe un fundal în care criza băncilor spaniole a aruncat deja Spania în ghearele pieţelor, Comisia Europeană recomandă ca statele din zona euro să stabilească o "uniune bancară" în care să suporte împreună povara eşecurilor instituţiilor de credit. Dar realitatea, în care nevoia de protecţie a ţărilor în faţa contaminării distruge relaţiile financiare internaţionale, poate transforma visul comisarilor în coşmar.
Una dintre cele mai evidente dovezi ale fragilităţii legăturilor financiare dintre statele europene este disputa dintre Germania şi Italia pe tema finanţării băncilor. În toamna anului trecut autorităţile germane de reglementare din sistemul bancar au interzis băncii italiene Unicredit să se mai împrumute de la subsidiarele din Germania. Berlinul voia să-şi protejeze sistemul bancar de infecţia care se putea propaga din sudul Europei. Măsura i-a înfuriat pe oficialii băncii centrale italiene şi a îngheţat relaţiile dintre autorităţile financiare ale celor două state, scrie The Wall Street Journal.
Astfel de dispute au devenit tot mai frecvente, nefiind ocolită nici România, în condiţiile în care membrii Uniunii Europene se tem că sistemul financiar creat în perioadele mai fericite fără prea multe restricţii riscă să aducă problemele economiilor bolnave în cele sănătoase. În faţa acestui pericol, ţări precum Austria, Olanda, Spania şi Marea Britanie au adoptat politici de genul "fiecare pentru el".
Analiştii consideră că naţionalismul reglementărilor din Europa pune la încercare conceptul de piaţă unică. "Totul face parte dintr-o tendinţă mai mare. Facem paşi care ne îndepărtează de o integrare mai strânsă pe multe fronturi", a afirmat Andrea Beltratti, preşedintele băncii italiene Intesa Sanpaolo.
În Marea Britanie, Autoritatea pentru Servicii Financiare a încercat în ultimii ani să-şi mărească puterea de control asu