Şomajul din zona euro şi din Uniunea Europeană în ansamblu a ajuns la un nou maxim istoric. Cea mai gravă situaţie este în zona euro, unde rata şomajului a fost de 11% în aprilie, a anunţat Eurostat. Mai exact, în statele care folosesc moneda euro, într-o singură lună, 102.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.
Faţă de anul trecut, există cu 1,8 milioane de şomeri mai mult. Se întâmplă din cauza crizei datoriilor şi a efectelor pe care le-au antrenat măsurile de austeritate.
În ansamblul Uniunii Europene, rata şomajului a crescut de la 10,2% în luna martie, la 10,3% în aprilie. Cu alte cuvinte, din cei 500 de milioane de cetăţeni europeni, 24.667 de milioane nu au un loc de muncă.
Cel mai scăzut şomaj a fost înregistrat în Austria, respectiv de 3,9%, Germania stă bine şi ea, cu 5,4%. La polul opus se situează Spania, cu 24,3% şi Grecia, cu 21,7%.
Fenomenul îi atinge în special pe tineri. Peste o cincime dintre tinerii europeni nu au unde să muncească. Situaţia cea mai dificilă este din nou în Spania şi în Grecia, unde peste jumătate dintre cei care au sub 25 de ani sunt şomeri.
În comparaţie cu aceste state, România stă destul de bine la acest capitol. Şi faţă de media europeană de 10,2%, în România rata şomajului este mai scăzută, de 7,4%, asemănătoare cu cea din Belgia şi Danemarca. Totuşi, tendinţa este ascendentă. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că numărul şomerilor a crescut cu patru mii faţă de luna martie, numărul total fiind de 720.000. Chiar dacă cifra este mai mare faţă de luna martie, ea este totuşi în scădere cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Şomajul din zona euro şi din Uniunea Europeană în ansamblu a ajuns la un nou maxim istoric. Cea mai gravă situaţie este în zona euro, unde rata şomajului a fost de 11% în aprilie, a anunţat Eurostat. Mai exact, în statele care folosesc mone