Michael Pettis, profesor la Universitatea din Beijing, spune că actualul model economic de dezvoltare a Chinei îşi atinge limitele
Economia Chinei ar urma să se înscrie pe o nouă traiectorie chiar din următorii ani, iar tiparele de dezvoltare ale ultimelor decenii s[ fie abandonate, scrie într-un post pe blogul său, China Financial Markets, Michael Pettis, profesor de Finanţe la Guanghua School of Management a Universităţii din Beijing. Specialist în pieţele financiare din China, acesta a anticipat astfel de evoluţii încă din 2006, iar de atunci modelul economic actual, împins către noi extreme, pare a-şi fi atins limitele pe măsură ce dezechilibrele se acumulează în economia chineză.
Pettis, care în anii '90 a predat la Columbia University şi a lucrat pe Wall Street, iar apoi a lucrat în America Latină pentru Bear Sterns şi Credit Suisse First Boston, enumeră 12 puncte care ar trebui să ne facă atenţi cu privire la direcţia pe care economia Chinei ar urma să se înscrie încă de la jumătatea actualei decade.
1. China va fi ultima economie importantă care va ieşi din criza globală. Argumentul principal este acela că actuala criză a fost determinată de procesul necesar al reglării unor dezechilibre în comerţul mondial şi în conturile de capital acumulate în deceniul trecut. O ţară poate spune că a ieşit din criză abia atunci când îşi va fi ajustat dezechilibrele în raport cu partenerii comerciali.
De vreme ce contribuţia Chinei la dezechilibrele globale a fost rata de economisire excesivă, această ţară nu poate ieşi din criză până când nu îşi reduce surplusul la niveluri rezonabile. Din 2007-2008 chiar s-a întâmplat opusul, iar China doar a exacerbat dezechilibre interne pentru a păstra un ritm de creştere ridicat al produsului intern brut. Fără o capacitate infinită de îndatorare, această strategie nu va putea fi, însă, continuată. "Este