Candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava şi lider al PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, vrea să scoată din pământ şi din ruine monumentele uitate ale judeţului. Nechifor a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe lângă mănăstirile UNESCO, în judeţul Suceava sunt mai mult monumente de artă religioasă lăsate în uitare, iar autorităţile judeţene nu au făcut nimic în ultimii ani pentru a le pune în valoare.
„Aceste monumente sunt pur şi simplu sunt îngropate. Consider că trebuie aduse la suprafaţă, pentru că ţin de istoria noastră, de moştenirea noastră culturală şi de tradiţia noastră”, a spus Cătălin Nechifor.
El a dat ca exemplu bisericile din secolul al XIV-lea din Volovăţ, din Nimirceni, comuna Bosanci, şi din Giuleşti, comuna Boroaia. La acestea se mai adăugă Biserica Probota Veche, din secolul XV, precum şi o biserică din anul 1487 din Milişăuţi, despre aceasta din urmă afirmând că ar putea fi reconstruită în baza planurilor şi schiţelor existente. „Aceste biserici sunt într-o stare avansată de degradare, sunt îngropate, sunt ruine, dar ele trebuie scoase la suprafaţă. Trebuie făcute lucrări de conservare pentru a le aduce într-o situaţie în care pot deveni obiective turistice, pentru că Suceava înseamnă mult mai mult decât ştim noi acum. Înseamnă o istorie foarte amplă, foarte veche şi ele pot fi introduse într-un circuit turistic, atât pe turism religios, cât şi pe turism istoric”, consideră liderul PSD Suceava.
El a subliniat că pentru fiecare dintre aceste biserici ar fi necesară câte o sumă de aproximativ 50.000 de lei pentru a le „scoate la lumină”.
Mai mult, Cătălin Nechifor a declarat că după alegerile locale intenţionează să lanseze o colectă publică de fonduri, pentru a strânge sumele necesare reconstrucţiei bisericii din Milişăuţi, construită pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare. „O să fa