Fiecare parte a corpului nostru este „programată“ genetic să funcţioneze la maximum în anumite intervale şi să se „odihnească“ în restul timpului. Abaterile repetate de la acest program pot duce la tulburări serioase, de tipul obezităţii şi diabetului, atrag atenţia medicii.
De-a lungul celor 24 de ore ale unei zile, în corp se produc modificări la toate nivelurile, care ne influenţează inclusiv modul de a gândi, de a reacţiona şi comportamentul. Aceste modificări se repetă ciclic, de la o zi la alta şi sunt încadrate de medici sub denumirea de ritm circadian.
Ele sunt controlate însă, intern, de un ceas din creier, localizat mai precis în hipotalamus, într-o zonă numită nucleu suprachiasmatic.
„Ceasul biologic este reprezentat de o serie de grupuri neuronale care au proprietatea de a se activa într-o manieră spontană şi ritmică. Ele sunt implicate în controlul glandelor endocrine şi al secreţiei hormonale, în controlul atât al funcţiilor nervoase răspunzătoare de controlul nervos al funcţiei organelor şi ţesuturilor, cât şi al celor superioare şi de adaptare la variaţiile mediului înconjurător", explică cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga, de la Universitatea de Medicină „Carol Davila" din Bucureşti.
petrecem prea mult timp la serviciu
Ceasul biologic se reglează singur, funcţionarea lui fiind determinată genetic. Aşa se explică de ce, de exemplu, unele persoane au nevoie doar de cinci ore de somn pe noapte, în timp ce altele pot dormi şi opt ore şi tot nu se simt odihnite.
Noi nu putem interveni pentru a-i schimba modul de funcţionare, însă prin obiceiurile noastre nesănătoase îl putem deregla. „Ceasul se reglează singur, după natură (n. r. - în funcţie de lumina naturală, de factorii de mediu etc.). Dacă nu îl lăsăm să se regleze, se poate strica", atrage atenţia dr. Radu Braga. O astfel de situaţie este cea în care căl