În stadiu incipient, pot fi trataţi cu unguente şi cu băi locale, iar în stadiu avansat – chirurgical.
Aproximativ 90% din adulţi suferă de hemoroizi de-a lungul vieţii, arată statisticile. Ei sunt atât de întâlniţi pentru că apar din diverse cauze. „Există două tipuri de hemoroizi: cei care apar din cauza constipaţiei, sarcinii, sedentarismului şi cei care indică o anumită afecţiune (cum este cancerul de rect). Pentru un diagnostic cert, este necesar consultul de specialitate", explică profesorul doctor Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.
Cei externi sunt gravi
În funcţie de stadiul bolii, hemoroizii pot fi interni (denumiţi astfel fiindcă pot fi repoziţionaţi manual înapoi în canalul anal) şi externi (care nu mai pot fi repoziţionaţi, din cauză că s-au dezvoltat excesiv). O situaţie şi mai gravă este aceea în care se instalează tromboza hemoroidală. Aceasta apare când formarea hemoroizilor externi se complică prin prezenţa unor cheaguri.
Unguente locale, pentru formele uşoare
Tratamentul bolii hemoroidale variază în funcţie de stadiul şi de manifestările afecţiunii (prurit, durere, jenă şi sângerări). „În stadiile uşoare, I şi II, de hemoroizi neprolabaţi (n. r. - care nu au ieşit în afara canalului anal) este indicat tratament local, cu unguente şi cu supozitoare pe bază de corticoizi, antibiotice, antalgice şi relaxante ale musculaturii sfincteriene (nitroglicerină, blocanţi de calciu). Băile calde de şezut sunt şi ele utile.
Tratamentul oral cu tonice venoase, precum diosmina, sau cu alte preparate fitoterapice, cum ar fi cele pe bază de ginkgo biloba sau de castane, se foloseşte pentru întreţinere, dar şi în criza hemoroidală, atunci când este administrat în doze mai mari. Aceste preparate sunt utile şi în complicaţii, precum eroziuni, fisuri sau