Medicii care aleg să recomande un medicament scump, deşi ar avea posibilitatea să dea un medicament mai ieftin, la fel de bun, vor fi obligaţi să motiveze în scris acest lucru. Sursa: SHUTTERSTOCK
Adică să completeze o fişă în care să semnaleze efectele adverse ale medicamentului generic sau lipsa de eficacitate a acestuia.
"Mari rezultate nu se obţin cu generice"
"Sistemul de farmacovigilenţă există şi acum, însă e slab utilizat şi vizează doar efectele adverse. Acum se poate semnala şi lipsa de eficienţă a unui medicament. Vrem să îi obligăm pe doctori să îl folosească, pe de o parte pentru a creşte siguranţa tratamentului, cât şi pentru stimularea consumului de generice, acolo unde există această posibilitate", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Măsura a stârnit o serie de controverse în rândul medicilor, care o consideră o "ingerinţă".
"E foarte greu să distingi dacă reacţiile adverse sunt provocate de un generic sau de medicamentul original, la fel şi eficacitatea lui. Pentru aceasta e nevoie de un studiu pe zeci de mii de pacienţi. Din experienţă, cu generice nu se obţin mari rezultate", atrage atenţia medicul Mircea Cinteză, şeful secţiei de cardiologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Medicul de familie Rodica Tănăsescu susţine genericele, dar nu vede rostul acestei măsuri, în condiţiile în care "doctorii prescriu doar substanţa, nu şi denumirea comercială a medicamentelor, care oricum sunt decontate la preţul cel mai mic".
Medicamentele reclamate vor fi reevaluate
Reclamaţiile vor fi direcţionate către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
În cazul în care un produs va aduna mai multe reclamaţii, va fi reevaluat de către Agenţia Europeană a Medicamentului. Anul trecut, au ajuns la ANM, 1005 fişe de reclamaţii, dintre care 820 de la producători de medicamente.
Medicii vor fi luaţ