Două săptămâni după ce a preluat preşedinţia Franţei, François Hollande îl primeşte vineri seară la Paris pe omologul său rus. Pe "meniul" cinei cu Vladimir Putin figurează la loc de frunte dosarul sirian.
Poziţia lui François Hollande, pe care i-o va expune vineri lui Vladimir Putin este deja cunoscută. "Trebuie să-i convingem pe ruşi că este inadmisibil să-l lăsăm pe Bashar al-Assad să-şi masacreze propriul popor", spunea marţi seara preşedintele Franţei.
În urma emoţiei suscitate pe plan internaţional de masacrul de la Houla, Parisul, dar şi Washingtonul speră să convingă Moscova să-şi schimbe poziţia vizavi de Siria. Ca să dea un exemplu, Hollande, urmat de alţi lideri străini, a decis să-l expulzeze pe ambasadorul Siriei. Mai mult decât atât, preşedintele Franţei evocase în interviul său de marţi de la France 2 ipoteza unei eventuale intervenţii militare în această ţară, idee preluată apoi sub un alt unghi şi de americani.
Impasibilă, Rusia a tăiat însă elanul liderului francez. Ministrul rus de Externe a estimat că orice nouă măsură este pentru moment prematură, iar expulzarea ambasadorilor sirieni este "contraproductivă". Poziţia Rusiei este "echilibrată, constantă şi absolut logică şi ea nu se va schimba sub presiune", reitera joi Kremlinul.
Dialogul şi cina de la Paris, dintre François Hollande şi oaspetele său, Vladimir Putin se anunţă aşadar dificile. Mai ales că cei doi oameni nu se cunosc deloc. În schimb, Putin reuşise să construiască o relaţie excelentă cu precedentul preşedinte francez. Nicolas Sarkozy acceptase chiar să vândă Rusiei material militar ultrasofisticat, niste port-elicoptere de ultimă generaţie, tranzacţie unică pentru o ţară membră NATO.
Două săptămâni după ce a preluat preşedinţia Franţei, François Hollande îl primeşte vineri seară la Paris pe omologul său rus. Pe "meniul" cinei cu Vladimir Putin fig