Banca Centrală Europeană solicită oficialilor europeni constituirea unui fond comun pentru garantarea depozitelor în zona euro, deoarece Europa are nevoie de noi instrumente pentru a preveni fuga capitalurilor. BCE nu poate lupta singură cu criza, a transmis Mario Draghi oficialilor Uniunii Europeane şi Fondului Monetar Internaţional.
Înainte ca cel mai mare finanţator spaniol, Bankia, să înregistreze pierderi masive din cauza expunerii pe piaţa imobiliară, din băncile locale au plecat în martie 66,2 miliarde de euro (82,0 miliarde de dolari), cea mai mare sumă din 1990.
După o discuţie purtată cu fostul prim-ministru spaniol, şeful FMI a contrazis informaţiile apărute în media potrivit cărora instituţia pe care o conduce urmează să acorde un împrumut Spaniei. “Nu există un astfel de plan. Nu am fost solicitaţi în acest sens şi nu plănuim nici un suport financiar,” a spus Christine Lagarde într-un comunicat după întâlnire.
Europa are timpul şi instrumentele necesare rezolvării problemelor euro
Mario Draghi a cerut celor două instituţii FMI şi UE să-şi clarifice viziunea cu privire la moneda unică şi avertizează Parlamentul European că este posibil ca BCE să nu poată face faţă provocărilor. “Vom evita fuga de capitaluri din băncile solvabile. Banii depozitaţi vor fi protejaţi dacă creăm un fond de garantare european,” a spus Draghi, făcând trimitere la ideea înfiinţării unei uniuni bancare.
Germania este însă reticentă în a mai risca banii plătitorilor săi de taxe pentru a susţine partenerii din zona euro. Cancelarul Angela Merkel s-a abţinut de la comentarii cu referire la uniunea bancară, dar a spus că Europa ar trebui să ia în considerare toate variantele pentru a învinge criza datoriei suverane. “Există nivele de integrare care ar putea impune schimbări ale tratatului fiscal. Nu suntem la acel nivel în prezent, dar cu toate