Cearta din USL a inceput. A inceput in aceste zile de la sistemul de impozitare si nu se va termina prea curand chiar daca, cel mai probabil, liderii USL vor reusi sa atenueze conflictul. Nu isi pot permite sa aiba dispute publice inainte de 10 iunie.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca Palatul Victoria analizeaza impozitarea suplimentara cu 16% a sumelor castigate de bugetari peste pragul de 4.500 de lei. Se aplica deci impozitul de 16% pentru sumele de pana in 4500 de lei (1000 de euro), iar ce este peste aceasta suma se mai impoziteaza o data. Acest tratament denumit de premier “taxa de solidaritate” se aplica exclusiv bugetarilor.
Primul care a deschis gura, semnaland anomalia unei astfel de initiative a fost senatorul liberal, Dan Radu Rusanu. Omul nu s-a remarcat de-a lungul anilor prin politici eficiente sau mare priza la public, dar contra-argumentele sale sunt acum de bun-simt: un prag de 4500 brut, 3000 net, nu incurajeaza oamenii sa vrea sa depaseasca acest prag pentru ca nimeni nu munceste ca sa dea bani la stat, 1000 de euro nu este o suma excesiv de mare nici macar in Romania ca sa vrei sa pornesti supra-impozitarea de la ea, si nu in ultimul rand, nu e normal ca impozitarea sa faca distinctie intre public si privat. Dar acest sir de argumente a fost doar aperitivul.
Crin Antonescu insusi a declarat ieri ca nu sustine “taxa de solidaritate”, ca marirea unor impozite nu e de natura sa rezolve ceva, mai ales “pe conjuncturi atat de scurte” si ca “filosofia, principiile si formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la suta ramane cea mai mare cota de impozitare”. Victor Ponta a raspuns impaciuitor ca reactia PNL a fost corecta de vreme ce “taxa de solidaritate” nu a fost discutata in USL, dar ca o solutie trebuie gasita.
Atunci va fi inceputul sfarsitului, asta daca n