RL a încercat să răspundă cu ajutorul specialiştilor cum influenţează vremea urâtă din ultima vreme producţia autohtonă de fructe şi legume.
Marii perdanţi ai ploilor târzii de primăvară sunt căp-şu-narii: „Pe partea de căpşun e jale, deoarece acum culesul căpşunilor este în toi. Recoltatul trebuia să se des-făşoare normal acum, dar ca urmare a ploilor abundente, are loc contaminarea cu putregai, deci pierderi masive de producţie, de 45-50%", explică Constantin Tănăsescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Biotehnologii Horticole de la Ştefăneşti (jud. Argeş).
În Călăraşi, căpşunarii au pierdut jumătate din recoltă, conform estimărilor lui Stelian Fuia, ex-ministru al Agriculturii: „Ploile au avut pe căpşuni un impact negativ în mod deosebit, pentru că s-a stricat cea mai mare parte a producţiei de căpşuni. Eu am în judeţul Călăraşi, în zona Radovan-Olteniţa, un bazin de căpşuni de 100 de hectare şi toţi se plâng că li se strică căpşunii. Ei se chinuie să salveze ce se mai poate dintre ele. Producţia le-a fost afectată în anumite zone şi cu 50%".
Fructele de vară-toamnă au şanse să iasă cu bine din potop
Stelia Fuia consideră că fructele de vară de toamnă nu sunt afectate: „Din contră, ploile pot să crească producţia, numai că în mod sigur se vor cere tratamente suplimentare pentru controlul bolilor. Se va interveni cu unul-două tratamente suplimentare, care n-ar trebui să crească costul fructelor. La tomatele din solar nu sunt probleme, că celofanul le protejează de ploaie, iar la tomatele din câmp ploile n-au produs pagube, fiindcă avem doar plăntuţele în stadiu incipient, n-avem roşii la ora actuală". Gheorghe Sin, preşe-dintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), explică care sunt efectele negative ale precipita-ţiilor abundente: „La pomi şi legu-me problema e apariţia unor boli pentru că nu s-a r