- Diverse - nr. 105 / 1 Iunie, 2012 Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Romania se situeaza pe locul al treilea din coada clasamentului in ceea ce priveste consumul de peste in Europa. Mai precis, un roman mananca in medie 5,3 kg de peste pe an, mai mult decat vecinii nostri maghiari (5,1 kg) si bulgari (4,2 kg). Mai exact, un roman mananca, anual, un sfert din cantitatea medie europeana (22,1 kg), cei mai mari consumatori de peste fiind portughezii (61,6 kg), spaniolii (44,8 kg) si lituanienii (37,6 kg). "Pestele de apa dulce sau sarata, precum si fructele de mare - crevetii, homarii, langustele, crabii, scoicile, calamarii si caracatita - sunt o sursa alimentara cu o valoare nutritionala exceptionala. Carnea de peste, spre deosebire de cea a speciilor de animale terestre, contine o proteina usor digerabila si de calitate superioara, avand un continut scazut de colagen si echilibrat in aminoacizi”, sustin nutritionistii. Printre beneficiile consumului de peste, se regasesc protejarea sanatatii inimii si a creierului, prin aportul de acizi grasi esentiali Omega 3, care previn si cancerul si sunt eficienti in tratamentul psoriazisului si a artritei. Consumul de peste, de cel putin doua ori pe saptamana, chiar si din conserve, aduce in corp vitaminele liposolubile A si D si minerale, dintre care cele mai importante sunt zincul, seleniul, iodul si cuprul; ne asigura buna dispozitie, prin continutul de triptofan, un aminoacid important, precursor al serotoninei, hormonul fericirii; este un aliat de nadejde in curele de slabire, neavand in compozitie grasimi "rele” (saturate), ca in cazul carnii de porc, de exemplu; ajuta la dezvoltarea normala a creierului fatului (atunci cand este consumat de mama in timpul sarcinii) si a copilului si, in plus, pestele poate fi consumat si seara, fiindca se digera cu usurinta s