Unul din „filmele de groază” puțin cunoscute care se derulează pe piețele de investiții globale este povestea „fondurilor zombie”, fonduri aproape moarte care țin legați banii investitorilor și-i împovărează pe aceștia cu taxe și plăți chiar și în condițiile în care speranțele acestora de a profita de pe urma activelor rămase în portofoliul acestor fonduri au dispărut.
Publicația financiară „Wall Street Journal” estimează că, dintre cele aproximativ 10.000 de fonduri de capital privat înființate în ultimii zece ani, cel puțin 200 sunt fonduri zombie, reprezentând 100 de miliarde de dolari din suma totală de 1.500 de miliarde investită în acestea, conform firmei de consultanță TorreyCove Capital Partners LLC.
Citește și interviul acordat de Florin Ilie, șeful departamentului de piețe de capital al ING România, pentru Forbes.ro
Greu de evaluat
Fondurile zombie reprezintă o clasă de active financiare în creștere și ele sunt greu de evaluat din cauza unei lipse de transparență endemice pe piețele financiare globale, lucru care reprezintă o problemă majoră pentru investitori.
Pentru fondurile publice de pensii, care sunt investitori importanți pe piețele de capital privat, fondurile zombie pot drena resursele acestora, fapt care afectează capacitatea fondurilor de pensii de a plăti beneficiile clienților acestora.
Află de ce Temasek Holdings, compania de investiții a statului Singapore, se așteaptă la doi ani grei pe piețele de capital, pe Forbes.ro
Fondurile private de capital strâng bani de la investitori pentru a achiziționa companii pe care fondurile le restructurează și le vând pentru profit în doar câțiva ani. Ideea este că, odată ce compania este vândută, investitorii își vor primi înapoi capitalul investit, la care se adaugă profitul și se scad taxele de operare.
Greu de vândut
Inve