Finantele publice incep sa se echilibreze, iar dezechilibrele incep sa fie eliminate. Acestea sunt principalele concluzii ale pachetului de recomandari adoptat saptamana aceasta de Comisia Europeana. Pachetul de recomandari vine dupa o analiza a semestrului european, adica a bugetelor si a strategiilor financiare pe care statele Uniunii Europene le prezinta in fiecare toamna. Recomandarile sunt specifice fiecarei tari, tinând seama de situatia existenta din fiecare stat membru, dar si pentru zona euro in ansamblu.
Pachetul de recomandari are trei componente distincte, dar interconectate. In primul rând, recomandarile acopera o gama ampla de aspecte, in domenii precum impozitarea, pensiile, administratia publica si serviciile, dar si teme ce tin de piata muncii.
Somajul in randul tinerilor este un fenomen care ingrijoreaza Comisia Europeana. Pentru statele care deruleaza un program de finantare cu parteneri internationali (Grecia, Portugalia, Irlanda si Romania) exista un singur indemn: sa puna in aplicare masurile convenite prin programul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In al doilea rand, Comisia publica rezultatele analizelor aprofundate lansate la inceputul acestui an cu privire la 12 state membre considerate a fi expuse riscului unor dezechilibre macroeconomice.
Statele in cauza sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Italia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia si Regatul Unit. In analize se concluzioneaza ca ajustarea dezechilibrelor macroeconomice este in desfasurare.
Astfel, a avut loc o reducere a deficitelor de cont curent, convergenta costurilor unitare ale fortei de munca, reducerea fluxurilor de credit sau ajustarea preturilor la bunurile imobiliare rezidentiale. Cu toate acestea, nu este clar in ce masura ajustarea este completa si durabila si daca viteza ajustarii este adecvata. @