”România are 97.000 de bugetari cu venituri de peste 1.000 de euro pe lună”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres, lansând ideea de a taxa suplimentar din anul 2013 bugetarii cu venituri de peste 4.500 de lei pe lună.
”Sunt 97.000 de bugetari care primesc din diverse surse bugetare peste 1.000 de euro. Eu nu cred că 1.000 de euro este o sumă uriaşă, dar 1.000 de euro îţi asigură un trai decent. În acelaşi timp, avem 1,2 milioane de alţi bugetari, plus 6 milioane de pensionari care au venituri mult mai mici. Şi am spus în zona bugetară, pentru că în zona privată nu vreau să mă ating, să ai venituri atât de mari trebuie să existe o posibilitate legală prin care să îndrepţi asemenea lucruri anormale”, a spus Ponta, la un post de televiziune.
El a arătat că datele privind veniturile bugetarilor le are de la Ministerul Finanţelor. În context, premierul a indicat că pe lângă bugetari ar urma să fie vizaţi de eventuala taxă pe veniturile mari angajaţii din companiile de stat energetice, iar medicii sau magistraţii care profesează în domeniul lor şi mai predau şi la universităţi nu ar urma să fie afectaţi de suprataxare.
”Nu vorbesc de un şef de spital, care este şi profesor la Facultatea de Medicină şi care câştigă mai mult de 4.000 - bravo lui, e extraordinar, nu trebuie sa-i luăm niciun leu - nu vorbesc de, nu ştiu, un rector care e şi profesor universitar - bravo lui - nu vorbesc de magistraţii de la Înalta Curte sau procurorii de la Parchetul General, care sunt la DIICOT, la DNA - foarte bine, nu trebuie să le tăiem banii. Dar în special cu cei din Hidroelectrica, Rovinari, Turceni, Romgaz, Transgaz, care câştigă 200, 300, 400 de milioane, nu credeţi că trebuie să facem ceva?”, a întrebat Ponta retoric.
Referitor la recente observaţii pe care copreşedintele USL Crin Antonescu le-a făcut privind supratax