Cei mai multi parinti isi pun problema administrarii vitaminelor mai ales in primii ani de viata ai copilului. In unele cazuri, dar nu intotdeauna, metabolismul copilului nu asimileaza din alimentatie toti nutrientii necesari dezvoltarii. Ceea ce multi parinti ignora este faptul ca vitaminele si alte suplimente alimentare sunt de fapt medicamente si, in consecinta, ar trebui administrate la recomandarea si sub supravegherea medicului pediatru. Administrate abuziv, suplimentele alimentare pot avea efecte negative. Iata care sunt cele mai importante aspecte legate de vitamine.
De ce vitamine are nevoie
Unii parinti aleg sa-i dea copilului suplimente dintre cele uzuale, vitaminele A, D, C, despre care s-a auzit ca ar fi "foarte bune". In primul an de viata sunt situatii in care copiii pot avea nevoie de vitamina K, vitamina D si calciu, care este foarte important in metabolizarea corecta, eficienta a vitaminei D. In plus, procesul cresterii si activitatea intensa implica un consum caloric crescut si, astfel, cei mici au nevoie de aceste suplimente alimentare. Insa, nutritia copilului si mai ales medicatia acestuia implica atat de multe variabile si atat de multe lucruri de analizat incat vitaminele nu ar trebui administrate precum bomboanele.
Cand suplimentele sunt absolut necesare
Daca un copil creste in greutate conform varstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. In conditii de boala sau probleme de dezvoltare, aportul vitaminic devine necesar, insa numai medicul este in masura sa ne indrume ce si cate vitamine sa ii dam celui mic.
Cifre ingrijoratoare
"Conform ultimului studiu privind automedicatia in cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii l