Ministerul Educaţiei a tăiat accesul la literatura ştiinţifică internaţională. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Editura "Thomson Reuters" a oprit accesul cercetătorilor români la bazele sale de date, după ce noul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a decis să amâne cu două luni demersurile pentru reînnoirea contractului.
Conform înţelegerilor între fosta conducere a ministerului şi editura "Thomson Reuters", până în data de 22 mai Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) ar fi trebuit să deschidă licitaţia de acces la baza de date.
"Ministrul Liviu Pop mi-a cerut să semnez decizia de amânare a acestei date şi i-am spus că nu pot să fac aşa ceva pentru că ar fi un lucru foarte grav. Replica lui a fost că Guvernul îl presează să ia această decizie", ne-a declarat Dragoş Ciuparu, eliberat cu câteva zile în urmă din funcţia de preşedinte al ANCS.
O comunitate izolată
Vasile Işan, rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi spune că, pentru comunitatea ştiinţifică, accesul la această bază de date este extrem de important. "Acest blocaj e totalmente în detrimentul cercetătorilor oneşti şi de calitate, al doctoranzilor şi masteranzilor. Ei nu mai pot vedea care e stadiul temelor studiate, ce fel de cercetări s-au făcut pe tema respectivă şi nici noutăţile din domeniul lor".
Despre gravitatea acestui gest vorbeşte şi Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.
"Prima consecinţă este întoarcerea la izolarea comunităţii cercetătorilor din România. De asemenea, nu se va mai putea verifica dacă s-a plagiat sau nu, pentru că nu va mai exista acces la literatura ştiinţifică", spune el.
Mai mult, fostul ministru e de părere că, prin acest gest, ministerul a făcut un nou pact cu mediocritatea.
"Mediocritatea universitară probabil că jubilează pentru că nu se mai poa