A fost ani la rând cel mai bun pădurar din judeţ şi din ţară şi a luat locul I la un concurs organizat între cei mai buni silvicultori din România şi Republica Moldova, a fost administratorul uneia dintre cele mai bune cabane ale Direcţiei Silvice, cea de la Sadău, şi a trăit o dramă cumplită când şi-a pierdut primii doi copii, un băieţel de patru ani şi o fetiţă de cinci ani, care au căzut într-o fântână neacoperită, însă Dumnezeu i-a dat alţi patru, în prezent toţi ingineri, realizaţi, la casele lor.
Aceasta este într-o frază povestea vieţii unuia dintre gospodarii comunei Brodina, care vrea să ajungă primar, pentru a-şi duce la îndeplinire proiectele pe care le are pentru localitatea sa natală. A încercat şi în 2008, a ieşit pe locul I după primul tur, însă în a doua parte a scrutinului a pierdut lupta electorală la mică diferenţă. A fost numit viceprimar, însă, explică el, nu a putut să facă mare lucru, întrucât „a trebuit să fac doar ce era în fişa postului, iar primarul a avut grijă să nu pot face prea multe”.
Ilie Haleţă explică că, în 2008, oamenilor din Brodina li s-au promis drumuri modernizate, însă DJ 209 G, care face legătura cu Ulma, e pietruit pe o distanţă de şapte kilometri, iar aceeaşi „modernizare” se întinde şi pe 14 kilometri pe DJ 176, care leagă Brodina de Moldoviţa.
Actualul viceprimar povesteşte şi cum a reuşit să reducă aproape la jumătate suma imensă, de 86 de milioane de lei vechi pe lună, pentru un singur transport al gunoiului de la Brodina la groapa de gunoi din Botoşani.
„Mereu rămânea gunoi care nu putea fi colectat. Niciodată nu am văzut contractul şi facturile, anumite persoane din primărie le-au ascuns de mine. Am făcut scandal, am măsurat maşina, cât gunoi intră, câţi kilometri sunt pe traseu, iar apoi suma a scăzut la jumătate”, explică Ilie Haleţă.
Pentru că maşina de gunoi nu poate ajunge în cele