Desi dimensiunea companiei, calitatea managementului sau multiplii de evaluare, sunt elementele cel mai des mentionate pentru a motiva lipsa tranzactiilor de private equity in Romania, problema fundamentala este mult mai simpla: antreprenorii inca traiesc cu impresia ca se afla in perioada pre-Lehman, in vreme reprezentantii fondurilor de private equity nu uita pentru nicio secunda sa spuna ca preturile trebuie ajustate la criza.
“Asteptarile antreprenorilor sunt ridicol de mari. Chiar zilele trecute am intrebat un antreprenor ce detine o companie cu perspective foarte bune despre pretul la care isi evalueaza afacerea. Am ramas uimit cand mi-a raspuns ca nici nu se da jos din pat daca cineva nu ii ofera cel putin de zece ori valoarea EBITDA (n.red. profitul anual inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare)”, a declarat Robert Luke, managing director al companiei spaniole de private equity Ged Capital, in cadrul unei conferinte organizata de FinMedia si casa de avocatura Bulboaca & Asociatii.
Cele mai importante piedici in calea finalizarii unor tranzactii in Romania sunt reprezentate de o deschidere redusa a antreprenorilor, lipsa de predictibilitate in actualele conditii economice, dar si ecartul dintre pretul cerut de vanzatori si cel oferit de catre fondurile de private equity, considera Matei Filipidescu (foto stanga), director corporate finance & investment banking in cadrul BCR.
Acesta subliniaza ca numeroasele comparatii facute intre Romania si Polonia, chiar si in privinta investitiilor de private equity, nu sunt mereu justificate.
„Romania este cu 5-7 ani in urma Poloniei din punct de vedere economic. Comparatia cu aceasta tara are o relevanta limitata; Polonia are un spectru mult mai larg de companii antreprenoriale, o piata de capital mai mare si un program de privatizari aproape finalizat”, spune Filipidescu.