„Numai cine nu iubeşte teatrul stă în casă“ a fost deviza celor 2.500 de artişti, care au evoluat timp de zece zile în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).
„Ploaia dansează peste noi", zic tinerii actori în Clubul Festivalului, deschis în urmă cu o săptămână, în curtea Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu. Din cauza ploii care nu a pregetat să cadă în primele zile, chefurile şi horele din alte ediţii ale festivalului nu s-au mai încins în club, în miez de noapte, sub aburii inspiraţiei şi ai emoţiei spectacolelor, ai muzicii şi ai vinului roşu. Totuşi, tinerii artişti din toate colţurile lumii se adună aici, în fiecare seară, la un pahar de vorbă, sub umbrelele de la mesele de lemn.
„Numai cine nu iubeşte teatrul motivează că ploaia îl ţine în casă. Şi chiar acest festival a debutat cu «O furtună» a lui Purcărete. Să mai spui că e ceva întâmplător pe lumea asta", râde un tânăr student, care se încălzeşte cu vodcă şi cu mici. „Mie îmi pare rău numai că primul spectacol «Ispita Cioran» a fost anulat, în festival, din cauza vremii", zice colegul lui de pahar. „Da, spectacolul acela de poveste, cu tramvaiul care merge spre Răşinari, în regia lui Gavriil Pinte, e chiar păcat că nu s-a jucat. Ar fi fost frumos ca străinii să vadă o montare care are ca decor împrejurimile Sibiului. Ei, unele spectacole s-au amânat din cauza crizei, altele din cauza ploii...", comentează un alt tânăr, afundându-şi mai tare ochelarii pe nasul deja îngheţat.
Aflat sub semnul sloganului „Crize. Cultura face diferenţa" , festivalul, care a început pe 25 mai şi se termină duminică la Sibiu, a adunat în aceste zile peste 2.500 de artişti veniţi aici din toată lumea.
„Suntem buni, dom-le, ăsta-i adevărul"
Cea mai efervescentă atmosferă din club a fost luni spre marţi noapte, când actorii de la Sibiu au fost fericiţi după a