La doar cateva zile dupa ce a fost anuntata de premierul Victor Ponta, taxa de solidaritate la nivelul bugetarilor starneste controverse. Sindicatele ameninta cu blocarea acestei masuri si, mai mult, s-au ridicat voci impotriva chiar din cadrul coalitiei USL.
Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.
Guvernul USL intentioneaza sa aplice de anul viitor si cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.
"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16 plus inca 16 peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", a spus Ponta, la Prima TV.
In opinia Sindicatului National a Functionarilor Publici, taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este "o initiativa guvernamentala discriminatorie".
Reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) mai spun ca taxa de solidaritate este, in opinia lor, o "nedreptate" pe care actualul guvern o pregateste pentru bugetari, potrivit Mediafax.
"Aceasta actiune a domnului Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, vine dupa ce Guvernul Boc a creat doua categorii inegale de cetateni in fata actului de guvernare, si anume angajatii bugetari care nu se pot bucura de hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, de prevederile Codului muncii in domeniul disponibilizarilor colective sau negocierilor colective, si angajatii domeniului privat, care se bucura, c