Un proiect de peste două milioane de euro derulează Consiliul Judeţean Maramureş împreună cu administraţia Parcului Naţional "Munţii Rodnei", cu scopul de a pune în valoare parcul naţional, dar şi de a proteja biodiverstatea.
Proiectul este finanţat din fonduri europene şi valorează 2,5 milioane euro.
"Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare aparcului Naţioanl Munţii Rodnei". Aceasta este denumirea proiectului derulat de Consiliului Judeţean Maramureş în colaborare cu administraţia Parcului Naţional, ce a fost lansat miercuri la Borşa. În esenţă, proiectul îşi propune să protejeze biodiversitatea şi, indirect, să pună în valoare parcul naţional.
Se are în vedere minimizarea impactului pe care îl au vizitatorii asupra biodiversităţii, iar în acest scop vor fi înfiinţate puncte de informare, un centru de vizitare, vor fi realizate pliante cu informaţii legate de restricţii sau condiţionarea accesului vizitatorilor, dar şi despre fiecare specie care trăieşte în parcul naţional (ghiduri de specii), albume fotografice.
Pentru realizarea centrului de vizitare, primăria din Borşa a pus la dispoziţie un teren cu titlu gratuit, Primăria Borşa fiind, de fapt, unul dintre beneficiari. Conform proiectului, centrul de vizitare va fi amplasat în Pasul Prislop, aproape de drumul naţional, într-un loc din care se vede Creasta Cocoşului, dar şi Munţii Maramureşului. Va avea o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, iar construcţia va păstra din punct de vedere arhitectural specificul zonei. De asemeena, spun cei implicaţi în proiect, se va folosi energie regenerabilă, atât cât va fi posibil. Vor exista aparate optice pentru vizualizare, iar vizitatorii vor putea găsi aici toate informaţiile necesare.
În cel mai scurt timp urmează să înceapă realizarea a două trasee tematice, unul va fi pe Valea Ani