Cetatea Râşnov nu mai beneficiase de reparaţii capitale de peste o jumătate de secol, timp în care s-a degradat foarte mult. Primăria Râşnov a reuşit să finalizeze, acum, repararea unei părţi din distrugerile provocate de fostul administrator privat al cetăţii, prin aşa-zisele lucrări de restaurare, cu un efort financiar de destul de mare, de peste 1,5 milioane de euro. Asta, după ce în anul 2009 zidul de fortificaţie de pe latura nord-estică, dintre Turnul Bathori şi Turnul de Nord, se surpase în mai multe locuri şi era în pericol să se prăbuşească cu totul.
Lucrările de urgenţă pentru refacerea acestei porţiuni din cetate au fost finalizate în decursul acestei săptămâni, iar astăzi, panglica inaugurală a fost tăiată în prezenţa ministrului Culturii Mircea Diaconu. Acesta a lăsat în sarcina primarului Adrian Veştea şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu această misiune, dând dovadă de modestie şi spunând că: „este meritul celor care au muncit şi s-au preocupat de această lucrare, ca să taie panglica“.
Ministrul a fost vizibil impresionat de ceea ce s-a făcut. „Am mai vizitat cetatea cam de vreo patru ori, însă, ultima dată când am venit cu copiii mei, acum trei ani, erau puse indicatoare cu pericol de prăbuşire şi mai mult erau turnate betoane peste vechile ziduri ceea ce mi s-a părut odios. Acum aspectul s-a schimbat şi lucrările efectuate par a fi în regulă şi au redat farmecul de odinioară“, a precizat Diaconu.
Tarife neschimbate
Din cauza distrugerilor provocate de fostul proprietar, nu a mai putut fi vorba de restaurare, ci de reconstituire a celor două ziduri din grădina cetăţii. Lucrările de urgenţă au inclus şi reconstruirea Turnului Bathori, o parte din cetate necunoscută pentru turişti, care s-a prăbuşit încă din secolul al XVII-lea. După finalizarea acestor lucrări, practic, două treimi din monumentul istoric