Sa speram ca ploile vor mai inceta si temperaturile vor reveni la norma termica specifica perioadei in care ne aflam pentru ca astfel sa putem iesi mai des in parc, la plimbare, la iarba verde si, macar in weekend, la munte sau la mare.
Doar ca si in aceste iesiri, absolut necesare pentru recreere, te poti alege, cateodata, din neatentie, cu o julitura, taiere sau vanataie ori intepaturi de insecte. Daca nu-i grav si nu presupune interventia de urgenta a unui medic specialist, ai la indemana plantele care iti pot fi de un real folos.
Nici o rana, taietura sau zgarietura, oricat de mica si neinsemnata ti s-ar parea, nu trebuie lasata la voia intamplarii. Inainte de toate, spal-o bine cu apa si sapun si dezinfecteaz-o cu apa sarata, dupa care aplica, pe locul afectat o compresa sau sau un pansament din plante.
Florile de galbenele au efect cicatrizant si antibacterian. Se poate prepara o infuzie din doua linguri de planta, bine uscata si maruntita, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera vasul si se lasa 10, 15 minute la infuzat, apoi se filtreaza. La nevoie, cand speli rana, foloseste un pahar de apa in care ai pus 10 ml de tinctura de galbenele si esti sigur ca aceasta nu se va infecta.
Tinctura de galbenele se obtine turnand o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste doua zeci de linguri de pulbere de flori de galbenele. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa ce se filtreaza, tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare care se pastreaza la rece, in locuri intunecate. Tinctura se poate folosi timp de doi ani de la data la care au fost culese florile.
In caz de vanatai, arnica, datorita proprietatilor sale antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice si decongestionanate, iti poate fi