Aflat la SIbiu, ministrul Culturii a "pus pe tapet" situația situ-lui arheologic de la Sarmizegetusa Regia. În opinia acestuia, săpăturile arheologice trebuie reluate la o scară mai mare ceea ce necesită "mutarea" dintr-un loc în altul a unei păduri.
Visul lui MIrcea Diaconu este ca lucrările la situl cetății dacice Sarmizegetusa să fie reluate, la scară mult mai mare, după ce va fi mutată o pădure întreagă care acoperă un deal sub care se află vestigii ale fostei cetăți. "Sarmizegetusa mi se pare un lucru de o importanţă uriaşă, de neimaginat. Cum e acolo? Mergi pe un drum cumplit, o mizerie, ajungi la un deal şi o pădure care se urcă peste el, rezervaţie naturală, fiecare copac e fişat, nu te joci cu asta, dar rădăcinile acoperă trei etaje de istorie, de locuinţe dacice, de zonă sacrală. Şi nu ne îngrijim să dăm la o parte dealul ca să vedem ce-i al nostru. De ce? Pentru că e rezervaţie. Prima problemă e să dăm dealul la o parte, să vedem, restul e poveste", spune, potrivit Mediafax, Mircea Diaconu.
Ministrul a explicat ca a ajuns la o intelegere cu Ministerul Mediului pentru a fi mutate, rand pe rand, copacii care sunt in zona sitului arheologic. "E furia mea ca om şi, accidental, ca ministru al Culturii: eu, dacă nu dau dealul ăla la o parte, eu crăp, pocnesc. Şi am vorbit cu ministrul Mediului, ne-am înţeles, am stabilit un protocol să îşi ia 10-20 de copaci pe măsură ce săpăm şi să îi planteze în altă parte. Aşa e regula: câţi copaci scoţi din rezervaţie îi plantezi mai încolo. Deci să îşi mute copacii pas cu pas. Şi mai era o problemă. Specialiştii spuneau «cât lucrăm aici, nu mai calcă nimeni aici». Am spus pardon, la noi în teatru, la repetiţii generale, are acces publicul să ne vadă şi cum lucrăm şi cum suntem cu pantalonii jos, deci se va lucra, se va săpa şi se va vizita în acelaşi timp, iar Consiliul Judeţean va face drumul pentru că spa