Gigantul european al aeronauticii EADS si-a schimbat patronul. Numit în 2007 în plină criză franco-germană, francezul Louis Gallois a cedat presedintia executivă a grupului germanului Tom Enders, ex-patronul de la Airbus. În acelasi timp, francezul Arnaud Lagardère devine presedintele Consiliului de Administratie EADS. Ce implicatii vor avea aceste schimbări?
Rareori o pasare de putere, o predare de stafetă a fost atât de bine pregătită precum cea din fruntea EADS. Tom Enders, patronul de la Airbus a avut cinci ani la dispozitie ca să se pregătească pentru această zi, când va deveni numărul unu al gigantului aeronauticii. Enders este de asemenea primul presedinte care a condus două dintre cele patru mari divizii ale lui EADS-apararea din 2000-2005 si deci Airbus din 2007 si până azi. Schimbarea în fruntea grupului nu schimbă restul raporturilor de forte. Comitetul de directie e neschimbat, cu atâtia germani câti francezi.
Ceva-ceva tot se va schimba, însă, cu această predare de stafetă. În primul rând, stilul complet diferit între marele patron francez reprezentat de Gallois si fostul parasutist autoritar Enders. În timp ce primul era un solitar în luarea deciziilor, germanul cultivă un management mai deschis spre ceilalti, chiar dacă apoi verifică totul. Acest joc colectiv i-a permis lui Enders pe când era la Airbus să-si clădească o legitimitate ce depăseste clanul german si îl plasează deasupra rivalitătilor inerente între diversele nationalităti.
Internationalizarea EADS nu ar avea astfel decât de câstigat de pe urma acestui gen de conducere. Trebuie spus că 80% din efectivele grupului se află încă în Europa, în timp ce 80% din vânzări se fac în afara bătrânului continent. Noul patron, pe vremea când conducea doar Airbus a inaugurat prima uzină de asamblare în China. Azi, Enders nu visează decât să deschidă o a doua pe piata de desfacere c