Seful DNA este extrem de activ in unele situatii si extrem de pasiv in altele. Coincidenta face ca zona unde procurorii DNA se pun in miscare cu promptitudine, as spune chiar cu frenezie, este plasata pe terenul adversarilor regimului Traian Basescu. Si tot printr-o coincidenta la fel de stranie, atunci cand este vorba de protejatii acestui regim, DNA, condus de Daniel Morar, este cu mainile legate. Care este adevarata fata a acestui "campion" al luptei anticoruptie? Daniel Morar cel adevarat este atunci cand loveste la comanda politica? Sau atunci cand protejeaza, tot la comanda politica?
Avem nevoie de mecanisme eficiente de contracarare a coruptiei. Mai mult decat oricand in istoria recenta. Pentru ca, mai ales in ultimii ani, criminalitatea economica s-a institutionalizat. Si s-a diversificat, intr-un mod de neimaginat in trecut. S-a institutionalizat si s-a consolidat intrucat in cele mai periculoase grupuri de crima organizata participa, de regula, asa-zisi oameni de afaceri, politisti, judecatori, procurori, oameni politici, inalti reprezentanti ai administratiei publice. Deseori firele conduc la varf. Si, uneori, asa cum se intampla in cazul Rosia Montana sau al altor posibile exploatari aurifere, la varful varfului. Si s-a diversificat aceasta actiune de sifonare organizata si criminala a banilor publici, pe de o parte prin aparitia fondurilor europene din ce in ce mai consistente si, pe de alta parte, prin efectele descentralizarii, care creeaza fonduri financiare din ce in ce mai mari si mai tentante pentru reprezentantii autoritatilor locale.
Cum s-a adaptat DNA, condus de Daniel Morar, la evolutiile din ultimii ani, care coincid, istoric vorbind, cu perioada in care regimul Traian Basescu a functionat si functioneaza? Oricat de generosi am incerca sa fim, nu observam vreo evolutie pozitiva in modul in care DNA raspunde