Ministrul român de Externe a călcat din nou strâmb, propunând de capul lui expulzarea ambasadorului sirian.
Andrei Marga decide sancțiuni diplomatice fără să obțină și girul celorlalte instituții ale statului cu prerogative în domeniul politicii externe
Sursa: CODRIN PRISECARU
Diplomaţia românească s-a simţit, probabil, obligată să se plieze pe deciziile luate de cancelariile occidentale săptămâna aceasta prin care erau expulzaţi şefii misiunilor diplomatice siriene ca răspuns la masacrul de la Hula.
Dacă în SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Italia şi Bulgaria anunţul a venit ca o concluzie fermă şi ireversibilă a principalilor decidenţi în materia de politică externă, la Bucureşti şeful diplomaţiei româneşti a făcut doar o propunere de expulzare a ambasadorului sirian, însă fără niciun fel de consultare prealabilă cu Preşedinţia şi ignorând o serie de aspecte sensibile din relaţia bilaterală cu ţara arabă.
"Am remis primului-ministru şi preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucureşti şi de rechemare a ambasadorului român din Siria", a declarat sec Marga, abia întors joi dintr-o vizită în Israel.
"O poziţie corectă", a reacţionat şi premierul Victor Ponta după ce a discutat despre propunerea de expulzare a ambasadorului sirian doar cu Marga. Şeful guvernului a atras, totuşi, atenţia că la Damasc trebuie menţinut personal consular tehnic care să acorde asistenţă miilor de români care trăiesc în Siria.
Marţi, când diplomaţia occidentală făcea deja front comun în faţa masacrului în care au pierit peste 100 de persoane, printre care şi numeroşi copii, MAE l-a convocat, nu pe ambasador, ci pe însărcinatul de afaceri căruia i-a fost transmis un mesaj de condamnare a violenţelor, dar nu i-a menţionat nimic legat de o eventuală decizie de expu