Englezii vor sărbători în acest weekend prelungit, din 2 până în 5 iunie, jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, care se află la apogeul popularităţii sale. Cu această ocazie ziarul, "Le Figaro" consacră acestui eveniment un articol în care expertul francez în monarhia engleză Stéphane Bern dezvăluie micile secrete ale reginei Angliei.
Este a doua oară în ultimii o mie de ani când un suveran englez atinge o asemenea longevitate pe tron. Prima dată a fost în 1897, în timpul reginei Victoria, când la Londra au defilat lăncieri din Bengal şi cămile, potrivit lui Robert Jobson. Domnia reginei Victoria a durat 63 de ani şi 216 zile.
În timpul celor 60 de ani de domnie, Regina Elisabeta a doua a vizitat peste o sută de state. De-a lungul timpului, Suverana a învăţat cum să se menţină sănătoasă, să rămână calmă în momente critice şi să arate întotdeauna impecabil. Apariţiile ei se datorează, însă, şi unei echipe loiale.
Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, dar ziua ei de naştere este sărbătorită oficial în a doua sâmbătă a lunii iunie, pentru că vremea este mai frumoasă. Atunci, se trag 21 de salve de tun şi regina primeşte un buchet de narcise galbene.
Numele şi titlurile sale complete sunt Elisabeta Alexandra Mary Windsor, regină a Regatului Unit, regină a şaisprezece state suverane independente din Commonwealth, şefa Commonwealth-ului naţiunilor (54 de state), lord mare amiral din Amiralitatea britanică, guvernator suprem al Bisericii Angliei, comandant suprem al armatei, apărătoarea credinţei, sursă a onorurilor, ducesă de Normandia, ducesă de Lancastre. Pentru maori - băştinaşii din Noua Zeelandă - ea este Kotuku, o pasăre rară sfântă (bâtlan alb), iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este Missis Kiwin sau "Mama belong big family". Pentru soţul său, este Lilibet sau "cârnăciorul meu".
Vestimentaţia Reginei
St