Omul care i-a făcut pe francezi să citească dezvăluie ce iubeşte la scriitorii români.
Bernard Pivot a venit în România la invitaţia Institutului francez din România, cu ocazia Târgului de carte Bookfest, la care Franţa este ţară invitată.
Pentru EVZ, celebrul autor şi realizator de emisiuni de cultură a dezvăluit ce scriitor român consacrat în Hexagon preferă.
Evz: Cum de aţi început să folosiţi Twitter-ul?
Bernard Pivot: Pe francezi i-a mirat teribil. Cum, omul cu cărţile e pe Twitter?! Eu eram curios. Voiam să înţeleg de ce reţelele sociale au jucat un rol atât de considerabil în revoluţiile arabe, nu înţelegeam mecanismul.
Acum îl înţeleg. Trimiţi un mic mesaj şi, imediat, 50.000 de persoane îl primesc, apoi îl transmit mai departe. E fascinant, ca un foc de vreascuri care se răspândeşte cu o viteză incredibilă. Apoi, Twitter-ul este o şcoală de concizie, de brevitate. Trebuie să ştii să scrii scurt. Asta mi se cerea când mi-am început cariera de jurnalist. Să scriu informaţii în doar câteva rânduri.
Cu Twitter-ul am impresia că-mi retrăiesc tinereţea (râde). Mi se pare amuzant că pe Twitter pot vorbi nu despre lucruri personale, ci despre filme pe care tocmai le-am văzut, despre reguli gramaticale. Le răspund unor francezi care îmi cer precizări despre o problemă de gramatică, despre ortografie.
Am devenit un soi de învăţător graţie Twitter-ului. Nu pot să le răspund tuturor, am puţin timp la dispoziţie, dar încerc. Twitter-ul e totodată distractiv, incitant şi mi se pare util.
Schimbă reţelele sociale literatura?
Nu cred asta, deloc. Doar că acum vezi apărând în cărţi texte de pe Facebook şi de pe bloguri. Blogul a fost ceva luat în calcul de romancierii tineri şi moderni. Din punct de vedere social şi mediatic, reţelele sociale sunt importante. Este o manieră importantă de comunicare care nu exista înainte.