Moneda naţională retrăieşte episodul octombrie 2008 şi, dacă situaţia externă se înrăutăţeşte, nimic nu va mai putea opri spargerea pragului de 4,5 lei/euro.
Vin vremuri grele pentru leu. Fără intervenţiile BNR, singurul sprijin al monedei naţionale, un euro ar fi trecut deja de 4,5 lei.
În ultimele zile, moneda ar fi fost ţinută artificial peste nivelul minim istoric, spun dealerii bancari. Ieri, deşi euro s-a tranzacţionat la 4,47 lei până la ora 13, când se anunţă cotaţia oficială, BNR ar fi prezentat un curs oficial de doar 4,4648 lei/euro, pentru a nu anunţa un maxim de curs.
Aşa se face că leul a "reuşit" să crească faţă de euro, chiar dacă nesemnificativ, în timp ce zlotul a pierdut 0,8%, iar forintul 1,85%. Dealerii consultaţi de EVZ spun că investitorii vând masiv moneda naţională şi titlurile de stat.
Potrivit acestora, joi şi ieri, BNR ar fi vândut 400 de milioane de euro pentru a apăra leul. În total, în luna mai banca a cheltuit circa 700 de milioane de euro, lucru evidenţiat de altfel şi de evoluţia rezervelor valutare, care au scăzut cu peste 800 de milioane de euro, în această lună.
E drept însă că valoarea intervenţiilor nu se compară cu cele din 2008 -2009, când BNR s-a implicat puternic în piaţă, cheltuind 1 - 1,5 miliarde de euro în unele luni, spun analiştii ING Bank.
Minim faţă de dolar
Faţă de dolar, leul n-a mai putut fi însă apărat. Moneda naţională a atins, ieri, un nou minim istoric: 3,6231 lei/dolar.
Cotaţia este cu aproape 3 bani peste cea de joi. Scăderea euro în raport cu dolarul a făcut ca leul, care se raportează la moneda americană prin intermediul euro, să scadă, la rândul său. Specialiştii spun că starea de degringoladă este generată de frica investitorilor că se apropie ieşirea Greciei din zona euro.
Totodată, îngrijorarea pieţei a făcut ca Spania, ţară puternic expusă la criza finan