Peste 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la soare şi fără protecţie adecvată, a atras atenţia doctor Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC), cu ocazia Zilei Internaţionale a Melanomului, marcată în fiecare an în luna mai.
Cancerul de piele ucide anual peste un milion de persoane în întreaga lume. Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este melanomul malign. Deşi reprezintă doar 5% din totalul cazurilor de cancer cutanat, melanomul malign este responsabil de 75% din totalul deceselor.
Radiaţiile ultraviolete, fie că provin de la soare, fie de la un aparat de bronzat, produc mutaţii la nivelul celulelor pielii, care duc la apariţia melanomului malign.
Un om din 55 poate face melanom de-a lungul vieţii. Riscul de melanom se dublează dacă o persoană a suferit mai mult de cinci arsuri solare până la 18 ani. De asemenea, toate persoanele care au mai mult de 50 de aluniţe sunt vulnerabile la dezvoltarea unui melanom.
"Expunerea intempestivă la soare, exact cum fac românii care se prăjesc în week-end-uri la mare, creşte semnificativ posibilitatea de a dezvolta melanom malign", a avertizat dr Leventer.
Un alt factor de risc major pentru apariţia melanomului este solarul. "Bronzarea la solar este la fel de periculoasă ca fumatul sau consumul de droguri. Nu este nici o diferenţă între statul la solar, fumat şi consumul de droguri. Toate au riscuri vitale", avertizează doctor Mihaela Leventer. Accesul la solar este extrem de nociv, mai ales pentru tinerii sub 18 ani şi pentru persoanele cu multe aluniţe. Persoanele care stau la solar periodic prezintă un risc cu 74% mai mare să facă melanom decât cele care nu fac asta. Riscul celor care se bronzează la solar este, de asemenea, de 2,5 ori mai mare să facă un carcinom scuamos, respect