Noul preşedinte sârb Tomislav Nikolici spune că sârbii au comis "crime de război grave", dar nu a fost vorba despre un genocid la Srebreniţa, declaraţii care au enervat teribil liderii bosniaci. Sursa: Reuters
Noul lider de la Belgrad neagă faptul că la Srebreniţa a avut loc un genocid, contrazicând, astfel, acuzarea de către procurorii Tribunalului Penal Internaţional, care au judecat şi condamnat lideri din războiul din fosta Iugoslavie şi înfuriindu-l, în acelaşi timp, pe co-preşedintele musulman al Bosniei.
Nikolici, un politician ultranaţionalist populist, ales luna trecută preşedinte al Serbiei, a spus la televiziunea din Muntenegru: "Nu a existat niciun genocid în Srebreniţa. În Srebreniţa au fost comise grave crime de război de către unii sârbi care ar trebui să fie găsiţi, acuzaţi şi pedepsiţi", a spus el, adăgând, însă, că este foarte dificil să condamni pe cineva şi să dovedeşti în faţa unei instanţe că un eveniment se poate califica drept "genocid".
Cel mai cumplit masacru în Europa ultimelor decenii
Fostul general sârb Ratko Mladici este judecat de către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, fiind acuzat de genocid la Srebreniţa. Forţele sârbeşti din Bosnia au măcelărit, sub comanda sa, circa 8.000 de musulmani, bărbaţi şi băieţi, după ce au asediat oraşul şi l-au ocupat, deşi fusese declarat ocrotit de către ONU, la finalul războiului bosniac din perioada 1992-1995. A fost cel mai cumplit act de cruzime comis în Europa după al doilea război mondial.
Liderul politic al sârbilor bosniaci de atunci, Radovan Karadzici, este, de asemenea, judecat de TPI, fiind acuzat de genocid. Bakir Izetbegovici,co-preşedinte al Bosniei alături de un croat şi un sârb, spune că declaraţiile făcute de Nikolici îi insultă pe supravieţuitori. "Negarea genocidului nu va conduce la cooperare şi reconciliere în regiune, ci, din co