De la patrunjel, ca aliment si medicament, se foloseste totul: frunzele, proaspete ori uscate, si radacina, ajunsa la maturitate pe la sfarsitul lunii august.
Patrunjelul nu lipseste din nicio bucatarie romaneasca pentru ca este de neimaginat o ciorba, tocanita sau salata de rosii fara patrunjel. E cazul insa, sa aflam mai multe despre beneficiile pe care le poate avea pentru sanatatea noastra aceasta planta, deocamdata doar partea aeriana, verde si aromata, adica frunzele.
Cercetarile au aratat ca frunzele de patrunjel au in compozitia lor de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala, mai multe proteine decat doua oua la un loc si o cantitate insemnata de fier, bine asimilta de organism datorita vitaminei C. De asemenea, in patrunjel sunt bine reprezentate si alte elemente precum calciul, betacarotenul, vitamina B12, acidul folic si clorofila.
Patrunjelul verde, consumat constant, curata organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor, ca fumatul si alcoolul, si de nisipul de la rinichi. Cine doreste sa-si curate rinichii repede si ieftin si astfel, intregul organism, si are incredere in patrunjel si in fortele lui tamaduitoare, sa procedeze ca mai jos.
Se stie ca rinichii filtreaza sangele inlaturand sarea, otravurile si alte toxine care patrund in organism. Cu timpul insa, sarurile se acumuleaza si e nevoie, din cand in cand, de curatenie, ca atunci cand scoatem din casa obiectele inutile.
Procedeul e cat se poate de simplu. Se ia un manunchi mai mare de patrunjel verde, se spala bine, se usuca intr-un prosop de bucatarie, se taie ca pentru ciorba si se pune la fiert in doi litri de apa plata sau de izvor. Amestecul se fierbe 10 minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca. Se lasa la racit, se filtreaza si se pune la pastrat in frigider, intr-o sticla curata.
Zilnic se bea cate un pa