Ionuţ Ghiugan, Psihoterapeut Telefon: 0735 193 439 E-mail: contact@lapsiholog.comPentru a depăşi frica trebuie să parcurgi cel puţin trei etape:
1. Recunoaşterea situaţiilor care declanşează frica.
2. Conştientizarea şi identificarea modalităţilor prin care aceasta se manifestă.
3. Învăţarea şi folosirea unor tehnici de reducere a fricii şi stresului asociat (tehnici de expunere, de relaxare, modalităţi specifice de autocontrol etc.)
Toate acestea ajută oamenii să se simtă din nou confortabili cu ei înşişi şi suficient de îndrăzneţi pentru a face faţă propriilor temeri.
Afară e întuneric şi eşti singur acasă. Începe să plouă şi vântul bate în rafale. În casă este linişte şi brusc auzi un zgomot la uşă. Atunci respiraţia se accelerează, inima o ia razna, în timp ce tot corpul se încordează. Ai ghicit, este vorba despre frică. Timp de câteva minute, corpul tău a trecut printr-o stare puternică de teamă, ca şi cum viaţa ar fi fost ameninţată, numai că pericolul a existat doar în mintea ta.
Frica, o reacţie normală de apărare a organismului, poate deveni patologică şi, manifestată frecvent, poate lua şi forme fizice. Iată ce trebuie să ştii pentru a reuşi să te calmezi.
Ce este teama?
Frica este una dintre emoţiile cele mai elementare ale omului. Este o reacţie naturală, de protecţie, care ne ajută să recunoaştem şi să reacţionăm prompt la situaţiile ameninţătoare. Această emoţie se manifestă ca o reacţie în lanţ şi poate produce atât efecte fiziologice, cât şi psihologice. Este declanşată de un stimul stresant, cum ar fi o insectă, o armă, o sală plină de oameni care aşteaptă discursul tău sau un zgomot puternic.
Efectele fizice ale unei boli psihice
Când individul reacţionează repetat în faţa unui pericol minim sau inexistent ca şi când acesta ar fi real şi important, atunci teama firească de