Grecia este "cea mai mare slăbiciune din zona euro", deşi şi sunt şi alte ţări de la periferia uniunii monetare, "care au avut problemele lor", a declarat directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu, astăzi, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.
Acesta se aşteaptă ca procesul rezolvării crizei Greciei să fie "prelungit", iar "situaţia poate fi ţinută sub control, dar nu va exista o îmbunătăţire rapidă, fundamentală".
Potrivit bancherului, în acest context, vulnerabilitatea României creşte din două considerente: "o dată, suntem vulnerabili la expunerea Greciei pe sectorul bancar şi, în al doilea rând, la deprecierea leului, din cauza volumului mare de credite denominate în euro".
"Grecia nu va ieşi din zona euro în următorii ani"
În opinia lui Mişu Negriţoiu, Grecia nu va ieşi din zona euro în următorii doi-trei ani.
Dar, în situaţia în care Grecia ar ieşi din zona euro, "avem două probleme mult mai mari: situaţia sectorului bancar din România şi cine preia nevoia de finanţare a portofoiului de credite, care este de 5-6 miliarde de euro", comentează bancherul.
Astfel, România are în prezent un deficit de finanţare, care este împărţit diferit pe bănci şi pe zone. "Statistica arată că băncile greceşti au printre cele mai mari deficite de finanţare. Uitaţi-vă la credite şi depozite. Diferenţa este finanţată, cel mai probabil, de băncile-mamă sau au fost finanţate prin piaţa Greciei, având în vedere accesul limitat al acestor bănci la pieţele externe", explică şeful ING Bank.
Ce s-ar întâmpla în cazul ieşirii Greciei din zona euro? Nemaiavând bani pentru finanţarea creditelor, băncile greceşti din România "probabil o să-şi reducă activele, portofoliul de credite: nu mai dau credite noi şi îşi transferă portofoliile", spune acesta. Negriţoiu spune că nu există încă discuţii legate de