Magia a apărut pentru prima oară în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, în Egiptul Antic. Era o formă de şarlatanie extrem de eficientă, folosită de preoţii vremii care convingeau astfel populaţia de puterile lor supranaturale şi întăreau credinţa oamenilor în zei. Spectacolele de iluzionism într-o formă apropiată de cea cunoscută astăzi au apărut însă acum câteva sute de ani şi aveau loc în pieţe sau bâlciuri. Cu timpul, această artă s-a mutat în circuri şi de acolo pe scenele marilor săli de spectacole. Unul dintre cei mai cunoscuţi iluzionişti, la nivel modial, a fost Harry Houdini, pe numele său adevărat Erik Weisz, care a trăit în perioada 1874-1926 şi care s-a remarcat, în special, cu numerele sale de evadare.
Celebrul magician Leonard Iozefini scrie în cartea lui "Misterele Magiei" că iluzionismul, ca artă practicată în stil profesionist, a ajuns în România foarte târziu, în jurul anului 1880, fiind adus de un german, Samuel Berlahm, care presta sub numele de scenă Berlachini. Ulterior, în 1913, un medic indian avea, la rândul său, să facă senzaţie în sălile de spectacole româneşti. Este vorba despre doctorul Mary King, ajuns în ţara noastră în timpul războiului, împreună cu o comisie medicală. "Indianul King s-a stabilit în ţara noastră, unde a realizat, în teatre şi săli mari, spectacole integrale de magie. Acesta a fost, de altfel, mentorul tatălui meu, Iozif Aurel, devenit cunoscut publicului larg sub numele de Iozefini. Pe lângă notorietatea sa de magician, tatăl meu s-a remarcat şi ca actor, scriitor, scenarist şi director, timp de 20 de ani, al Circului de Stat", ne-a declarat Leonard Iozefini.
Revenind însă la evoluţia numerelor de magie, acestea s-au perfecţionat continuu, odată cu tehnica. Potrivit lui Iozefini junior, dacă acum 50 de ani o carte era scoasă dintr-un pahar după ce era trasă cu o aţă, acum numărul se fa