Şeful ING Bank România consideră că deprecierea monedei naţionale din această perioadă este speculativă, spre deosebire de 2008, când era legitimă.
În ultima lună, moneda naţională a marcat record după record, leul depreciindu-se abrupt în raport cu euro. Principalii determinanţi ai acestui fenomen au fost schimbările din zona euro, modificările din Guvern, dar şi speculaţiile de pe pieţele valutare.
În următoarea perioadă, cursul de schimb s-ar putea îndrepta uşor spre nivelul de 5 lei/euro, indiferent dacă Grecia iese sau nu din zona euro, iar presiunile pe euro şi monedele din regiune vor continua în următorii ani, a spus unul dintre cei mai vechi bancheri din România, Mişu Negriţoiu, directorul ING Bank România, la Pro TV, în cadrul emisiunii „După 20 de ani".
Deprecierea leului este în principal speculativă - spre deosebire de 2008, când a existat o repoziţionare investiţională, iar ieşirile de capital erau legitime, însă Banca Naţională a României (BNR) nu-şi va mai permite să transfere presiunile în piaţa monetară şi să crească dobânzile, a mai spus directorul ING Bank România.
„Nu avem o problemă internă care să ducă la deprecierea leului. Acum deprecierea vine aproape exclusiv din problemele zonei euro şi din presiunea speculativă. Este o situaţie diferită faţă de cea din 2008-2009, când deprecierea a fost mai degrabă sub presiunea repoziţionării investiţiilor străine şi a ieşirilor de lichidităţi de pe piaţa locală. Atunci, pentru că toţi s-au repoziţionat internaţional, au fost ieşiri de capital legitime", a explicat Negriţoiu.
România va amâna adoptarea euro
Situaţia din Grecia şi din pieţele financiare va determina România să amâne aderarea la zona euro, mai ales că problemele din Europa şi zona euro eclipsează astfel de discuţii. Dar obiectivul nu trebuie abandonat, pentru că oferă disciplină şi rezolvă euroizare