Intamplator, traditia ne-a lasat data exacta cand a fost consumata pentru prima data aceasta bautura excelenta, careia ii spunem ceai: in anul 2737 i.Hr.
Se zice ca, atunci, imparatul chinez Shen Nung, tolanit la umbra unui pom, a cerut un pahar cu apa fierbinte. Intamplator, din pom, i-au cazut in pahar cateva frunze aromate, creand o infuzie care s-a dovedit a fi pe placul imparatului.
De atunci, ritualul ceaiului s-a instalat la curtea chineza, iar, de acolo, s-a raspandit in toata lumea, iar, mai recent, cercetatorii au descoperit ca ceaiul nu este numai o bautura placuta, dar si utila pentru sanatate, unele sortimentele avand calitati remarcabile antioxidante si anticancerigene.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este cel mai raspandit dintre toate tipurile de ceai. El constituie bautura preferata a tarilor din Orientul apropiat, care nu consuma alcool, dar si a rusilor, a multor popoare nordice, inclusiv a britanicilor, care si-au facut un ritual, cu faimosul five o'clock.
Plantatiile de ceai sunt raspandite in Africa, India, Sri Lanka si Indonezia. Productia ceaiului negru trece prin patru faze: uscare, maruntirea foilor, fermentare si prajire, scrie si Infoniac.ru.
Ceaiul negru este reconfortant, intrucat are un continut de cofeina mai ridicat decat alte ceaiuri. Deasemenea, are calitati astringente, ceea ce il face indicat ca remediu natural impotriva diareelor.
Desi contine cofeina, este vasodilatator si, in cantitati limitate, poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Depre ceaiul negru, nutrionistii spun ca previne arteroscleroza si chiar boala Parkinson. In orice caz, aceasta boala este foarte putin raspandita in tarile consumatoare de ceai negru.
Ceaiul verde
Aceasta varianta este mai putin cunoscuta si, pana nu demult, se putea gasi numai in restaurantele