Problema noastra, a cititorilor de azi, e in primul rand timpul. Sau asa le place sa creada, multora dintre noi. Serviciul si alergatura zilnica ne mananca rabdarea, suntem stresati si nervosi. Pentru informatii mai noi si mai vechi, gugalim la repezeala. Doar ne ajung crampeiele de "stiinta" superficiala, intr-un small talk. Pentru o carte groasa, de cateva sute de pagini, mai ales daca e de specialitate, ne trebuie curaj.
Chiar un alt fel de curaj decat cel de a o cumpara, rasfoi si parca intr-un raft de biblioteca, in scopuri expozitionale: "Si eu il am pe Sarrazin!". Pe Thilo Sarrazin e bine sa-l citesti, inainte de a-l contesta. Caci spiritul sau a atins un nerv actual si, daca i-ai citit noua carte, n-ai pierdut nici neuroni, nici timp.
200 de protestatari se adunasera anul trecut, langa cladirea Operei Vechi in Erfurt. Pe pancartele lor scria: "Dispari!" si "Tine-ti gura!". Tot cam atatia politisti si alte forte de ordine tineau multimea dupa gardurile de protectie improvizate cu ocazia evenimentului. Nu era vorba de un summit politic, nici de vreun mafiot arestat si dus in catuse la judecata. Politia avea grija ca autorul sa ajunga teafar, intr-o sala ticsita de oameni. Acestia asteptau lectura publica a lui Thilo Sarrazin, din cartea "Germania se dezintegreaza" (Deutschland schafft sich ab, ed. DVA, 2010).
Cu aceasta carte, Sarrazin a devenit persona non grata in multe medii politice si comunitare (evrei, imigranti). Altora, autorul le-a "luat vorba din gura", dupa cum arata si cifrele de vanzare ale cartii. In ianuarie 2012, se vandusera 1,3 milioane de exemplare si e considerata cea mai de succes carte politica a unui autor german din perioada postbelica.
Cu noul sau volum, "Europa nu are nevoie de euro - Cum politica dorintelor noastre ne-a condus spre criza" (ed. DVA, mai 2012, 464 pag.), autorul de 67 de ani da di