Despre politica europeană de coeziune şi cea a dezvoltării regionale am glosat de mai multe ori în coloanele acestei publicaţii.
Faptul că acum există şi „Prieteni ai Politicii de Coeziune" înseamnă oare că se atrage serios atenţia asupra necesităţii modernizării şi eficientizării acestor politici europene? Sau exista şi „duşmani" ai proiectatei coeziuni economice, sociale şi teritoriale a Uniunii Europene?
Bugetul European
Departe de noi gândul de a opera cu personaje angelice ori malefice care ar susţine ori demola Uniunea Europeană! Mobilizarea actuală a „Prietenilor Politicii de Coeziune" are o singură explicaţie: teama de a nu pierde bani. Banii bugetului UE! De ce această teamă?
Pentru că sunt unii care se tem că vor trebui să dea mai mulţi bani la bugetul UE şi, de aceea, militează pentru „îngheţarea" acestuia la nivelul actual sau chiar o diminuare. Iar actorii acestui joc sunt liderii statelor membre şi principalelor instituţii ale UE.
În urmă cu aproape un an, preşedintele Barroso, în numele Comisiei Europene, a propus un proiect al Cadrului Financiar Multianual (bugetul UE pentru 2014-2020), solicitând 1.025 miliarde euro, adică o creştere cu 4,8% faţă de bugetul curent (2007-2013), care este de 976 miliarde euro.
De curând, Parlamentul European a plusat cifra înaintată de Comisie, la 1.076 miliarde euro (+5%). Negocierile aflate în plină desfăşurare, referitoare la viitorul buget european multianual, au polarizat şi poziţiile statelor membre: principalii contributori la buget au mari rezerve nu doar faţă de propunerea creşterii volumului, ci şi de alocările către diferitele domenii ale politicilor europene; beneficiarii bugetului european consideră ca o creştere bugetara s-ar justifica nu doar prin necesitatea redresării rapide a întregii Uniuni Europene, ci şi datorită amplificării obiectivelor politicilor europen