Spania are mai multe sanse sa iasa din zona euro decat Grecia sau decat oricare alta tara. Economia sa este prea mare pentru a putea fi salvata, politicienii nu au legaturi prea stranse cu cei din restul Europei, iar populatia este satula de austeritate.
In plus, afacerile din statul iberic au destula piata de desfacere, avand in vedere ca exista multe alte natiuni care vorbesc limba spaniola.
Exista cateva motive bune pentru care ar trebui sa ramana in zona euro, insa sacrificiile pe care acest lucru le implica ar putea fi prea greu de indurat pentru populatie, scrie Market Watch.
Chiar daca alegerile din Grecia ar putea provoca un dezastru pentru zona euro, toate ingrijorarile s-au mutat catre Spania si exista toate sansele ca aceasta tara sa ramana in centrul crizei financiare, cel putin pana la toamna. Economia sa este din ce in ce mai fragila, iar dobanda la obligatiunile pe 10 ani a crescut la 6,45%, extrem de aproape de nivelul nesustenabil, de 7%.
Sistemul bancar se afla pe marginea prapastiei. Bankia a trebuit sa fie salvata de catre stat si exista temeri ca si alte banci vor avea nevoie de acest tratament.
In intreaga istorie a capitalismului, s-a observat ca o prabusire a pietei imobiliare este mereu urmata de o criza a sistemului bancar, fapt ce se va intampla si in cazul Spaniei.
Germania lasa Spania in mijlocul furtunii?
Economia sa este deja in recesiune si este posibil ca aceasta sa continue si in perioada urmatoare. Rata somajului este de 24%, iar una din patru familii nu are cu ce sa se intretina. In plus, vanzarile din secotrul de retail au scazut cu 10%.
Insa mesajul primit de Spania de la Bruxelles si Berlin a fost acelasi ca in cazul Greciei sau Irlandei: indurati austeritatea, lasati somajul sa creasca, scadeti salariile si veti creste competitivitate