Bogat în vitamine, fosfor şi proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, indiferent de vârstă. Bogat în vitamine, fosfor şi proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, indiferent de vârstă.
Specialiştii ne spun că un consumul de şase ouă pe săptămână reduce riscul de cancer la sân cu 40%. Luteina din ou protejează împotriva cataractei. Persoanele care consumă ouă la micul dejun vor reduce cu 400 de calorii meniul zilnic, deci e bun pentru păstrarea unei greutăţi normale. E bun pentru memorie, fiind bogat în lecitină. Unghiile şi părul devin mai rezistente consumând ouă, deoarece conţin sulf şi vitamina B12.
Când cumperi ouă vei fi atent nu numai la perioada de valabilitate (care este de 28 de zile) ci şi la alte marcaje. Începând cu 2004, legislaţia europeană i-a obligat pe producători să inscripţioneze ouăle cu un cod. La noi în ţară vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine următoarele: o cifră de la 0 la 3, simbolul ţării (RO), judeţul producătorului şi codul fermei unde este produs. Un ou ecologic poate arata astfel: 0-RO-AG-018. Acestea sunt produse în judeţul Argeş la ferma cu numărul 018. În prezent, în România există doar 3 ferme care produc ouă ecologice. Cifra 0 = oul provine din agricultura biologică; 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio; cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite, iar cifra 3 = găni crescute în baterii.
Oul provenit din agricultura biologică provine de la anumite rase de găini (cele maro, din rasa Isa Brown), hrănite numai cu furaje ecologice (provenind de la producători certificaţi). Găinile sunt tratate în sistemul de prevenţie şi nu primesc antibiotice sau vitamine sintetice. Hrana lor nu conţine pesticide, conservanţi, hormoni, aditivi sau OMG (organisme modificate genetic). Păsările trăiesc în condiţii normale pentru rasa lor: se respec