Foto: Bogdan Iurascu / Intact Images Tensiunea continuă din Grecia şi problemele bancare apărute în Spania fac ca bancherii să ia în calcul un nivel şi de 5 lei pentru un euro, care părea de neconceput în urmă cu câteva luni sau chiar în recesiunea din 2009.
Cursul de schimb s-ar putea îndrepta uşor spre nivelul de 5 lei/euro, indiferent dacă Grecia iese sau nu din zona euro, iar presiunile pe euro şi monedele din regiune vor continua în următorii ani, a declarat Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.
„Prognoza (ING n.r.) de până acum pentru sfârşitul anului era cam unde este leul azi. Evident că la data respectivă nu aveam în calcul evoluţiile mai ales din zona euro, alegerile din Grecia, şi aşa mai departe. Dar eu cred că leul se poate îndrepta uşor către 5 unităţi pe euro“, a spus Negriţoiu într-o emisiune televizată.
Deşi problema cea mai presantă a Europei este Grecia, slăbiciuni se regăsesc în toate statele din sudul Europei şi toate statele periferice, a mai afirmat el. Cu toate acestea, el crede că deprecierea vine aproape exclusiv din problemele zonei euro şi din presiunea speculativă. Şi asta pentru că „azi nu avem ieşiri de capital din România pentru că nici capital pe termen scurt nu mai prea mai este. Nu prea mai are cine să plece, ca să zicem aşa. Şi atunci deprecierea este de natură speculativă“.
Negriţoiu crede că deşi situaţia ar putea fi ţinută sub control, dialogul va fi prelungit, fără îmbunătăţiri rapide, fundamentale, pe termen scurt, iar presiunile pe euro şi monedele din zonă vor continua. „Nu se ştie dacă mai vine la rând o ţară sau alta. (…) La noi vulnerabilitatea este în creştere din două considerente: o dată suntem vulnerabili la expunerea grecească în România şi problema României este parte din problema Greciei, având în vedere expunerea în sectorul bancar, iar în al doilea rând tipicul politic