Doctoranzii români înmatriculati în Republica Moldova, care au ocupat înainte de anul 2011 poziţii de asistent ori lector în universităţile din România, în baza adeverintei de doctorand ori a diplomei neînsotită de înscrisul oficial de recunoaştere se confruntă cu probleme şi chiar ajung să fie excluşi din sistem, potrivit bzi.ro.
"Sporirea exigenţelor din ultima perioadă, în materie de doctorat, pe ambele maluri ale Prutului, a fost de natură să aducă mai multe dificultăţi aspiranţilor la titlul ştiinţific de doctor, atât în privinţa finalizării studiilor, cât şi a obţinerii recunoaşterii oficiale" susţine Ionel Bostan, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi, într-o analiză publicată în bzi.ro.
Doar 5 din 57 doctoranzii străini din Basarabia şi-au susţinut teza
Profesorul precizează că 246 de români urmează studii doctorale în instituţiile de învăţământ şi cerectare din Republica Moldova, reprezentând circa 90% din totalul doctoranzilor străini, iar cele mai căutate domenii sunt economia, medicina şi dreptul.
Potrivit lui Ionel Bostan, ceea ce pare în neregulă e că în anul trecut, din 57 persoane cu stagiul de cercetare terminat în Republica Moldova, doar cinci şi-au susţinut teza de doctor. Mai mult! O mare parte din doctoranzii români înmatriculaţi în Republica Moldova se confruntă cu probleme în România.
Recunoaşterea titlurilor se face prin instanţe
"Dacă aceştia au ocupat dinainte de 2011 în universităţile noastre (din România n.n.) poziţii de asistent ori lector, în baza adeverinţei de doctorand ori a diplomei neînsoţită de înscrisul oficial de recunoaştere, complicaţiile pot merge până acolo încât să fie excluşi din sistem", susţine profesorul universitar
Astfel conform Legii educaţiei naţionale (No.1/2011), dacă până în februarie 2015 doctoranzii români din Basarabia nu pr