Târgul de carte din parcul Retiro din Madrid, aflat la a 71-a ediţie (25 mai – 10 iunie), este un fenomen. Poate tradiţia acestuia, dar cu siguranţă şi programele statului spaniol privind lectura, dedicate copiilor de grădiniţă, elevilor, studenţilor, fac din acest târg în aer liber un eveniment inedit, un eveniment la care principalul este cititorul, cumpărătorul de carte. Mii de oameni trec zilnic pe aleea cu cele peste 350 de standuri cu produse editoriale. Aici se găsesc cărţi ale scriitorilor de limbă spaniolă şi cărţi de autori din alte limbi, traduse în spaniolă. Aici doar se vinde carte şi au loc sesiuni de autografe, discuţii cu scriitori. Nu se lansează cărţi, nu se încheie contracte. Şi încă ceva: aici se permite doar carte tipărită pe hârtie.
Nu este deloc uşor să obţii un stand la acest mare târg. Editurile, librăriile, instituţiile de stat trebuie să aibă titluri şi cărţi vândute, ca să cumpere aici un spaţiu. Trebuie să aibă vizibilitate. În acest scop, presei îi revine un rol important. Dacă apari în ziare de calitate, ai mare şansă să fii cunoscut, căutat.
Prin intermediul ICR Madrid, literatura română este reprezentată pentru prima dată la Târgul din parcul Retiro. La standul Institutului Cultural Român sunt aduse, în colaborare cu librăria "Antonio Machado” din Madrid, 60 de titluri de carte şi 40 de albume, care reprezintă România (publicate cu şi fără subvenţie ICR). Cel mai bine vândut volum de la începutul târgului a fost ”Eminescu. Poezii”, publicat în 2004 la prestigioasa editură spaniolă Cátedra.
Echipa ICR Madrid (director - Ioana Anghel, director adjunct - Luminiţa Marcu) a făcut tot posibilul ca literatura română să aibă vizibilitate aici. Să fie promovată, să se vândă. Au fost invitaţi la acest târg, având sesiuni de autografe, scriitorul Norman Manea (26 mai) şi mai tinerii săi colegi Dan Lungu şi Florin Lăzărescu (2