Mihaela Leventer, Medic primar dermatolog Clinica DERMASTYLE Telefon: (021) 310.65.07; Mobil: 0722.363.577 www.dermastyle.roCare sunt cauzele care o declanŞează
Cauzele declanŞării acestei afecŢiuni sunt încă în stadiul de cercetare. Sunt implicate mecanisme autoimune, citotoxice, neurale, defecte ale celulelor care formează pigment în piele, adică ale melanocitelor, cât Şi mecanisme oxidante-antioxidante.
Cum să ne protejăm
Din nefericire, întrucât cauzele nu au fost cu exactitate depistate, în momentul de faŢă nu există modalităŢi care să asigure evitarea apariŢiei bolii, însă recomandăm un comportament raŢional în ceea ce priveŞite expunerea la soare pentru a evita traumele asupra pielii - astfel, sunt necesare aplicarea unor creme cu factor de protecŢie ridicat, purtarea ochelarilor de soare, a hainelor care ne protejează Şi evitarea expunerii în perioda de maximă activitate solară.
Există tratament?
Vitiligo este o afecŢiune care nu poate fi vindecată, însă prin tratament se pot obŢine repigmentări ale unor zone de piele. Recolorarea este instabilă. Pe lângă tratamentul clasic cu lumină Şi imunomodulante, recent a fost introdusă Şi terapia cu suspensie de melanocite, adică transfer de celule proprii pigmentate dintr-o zonă în alta.
Se transmite genetic?
Este demonstrat faptul că riscul de apariŢie a bolii este mai ridicat în cazul celor care au avut antecedente în familie, însă trebuie subliniat că nu toŢi pacienŢii cu vitiligo au un istoric al bolii în familie. AŞadar nu se moŞteneŞte boala în sine, ci predispoziŢia spre a se declanŞa.
Depigmentare sau repigmentare?
Ca soluŢie pentru a ameliora efectul inestetic produs de vitiligo s-a vehiculat, la un moment dat, Şi ideea depigmentării pielii. Aceasta nu este acceptată în lumea medicală. PacienŢii care-Şi feresc pielea de radiaŢi