Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat, vineri, o primă sentință în dosarul interceptărilor telefonice ilegale. Trei dintre inculpați, acuzați de infracțiuni privind siguranța națională, au scăpat doar cu amendă administrativă.
Este vorba despre Eduard Cătălin Bănică, Aurel Adrian Puică și Doru Marian, care au recunoscut faptele de care sunt acuzați. Instanța a procedat la disjungerea cauzei pentru cei trei și a dispus achitarea acestora: “„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţi. În baza art. 11 pct.2 lit.a raportat la art. 10 lit.b/1 C.pr.pen. şi art. 18/1 C.pen. achită pe inculpaţii Bănică, Doru şi Puică, în baza art. 91 C.pen. aplică inculpaţilor sancţiune cu caracter administrativ a amenzii. Dispune confiscarea telefoanelor” se arată în minuta pe scurt a sentinței judecătorești.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Reamintim că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi, pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.
Potrivit procurorilor, “în fapt, se reţine că inculpatul Nicolae-Dan Oproiu a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.
Procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti