După ce ne recomanda în timpul protestelor din ianuarie să privim viitorul cu încredere pentru că la Bucureşti nu se trage de pe acoperişuri, ca în Siria, excelenţa sa, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti dovedeşte din nou grave probleme de orientare. Aflat la o reuniune legată de reforma justiţiei, domnul Mark Gittenstein a dat nişte lecţii. Ba că ar fi bine ca imunitatea parlamentară să se refere numai la declaraţiile politice, ca în Statele Unite, ba că ar trebui eliminat articolul care prezumă caracterul licit al dobîndirii averii. Zice ca Băsescu că trebuie sa modificăm Constituţia.
Surprinzător, cineva care, aşa cum mărturiseşte dl. Gitenstein, a aflat abia cu o zi în urmă că în România miniştrii de justiţie obişnuiau pînă de curînd să-şi vîre nasurile în toate dosarele cu miză, să facă recomandări tranşante în chestiuni atît de importante cum ar fi modificarea Constituţiei. Această parte a declaraţiei sale e de-a dreptul ingenuă: „Am aflat nişte lucruri despre România ieri, lucruri pe care nu le ştiam. Am avut o discuţie lungă cu ministrul Predoiu despre cum a fost istoria dvs. şi despre ce au făcut unii miniştri ai Justiţiei aici în sensul în care au încercat să interfereze în procesul judiciar. Şi nu este un lucru valabil doar pentru perioada comunistă”.
Ambasadorul declară că atunci cînd are nevoie de o explicaţie în materie de justiţie românească, o sună pe Monica Macovei. „Monica Macovei pentru mine este inima reformei sistemului judiciar de aici din România”. „A fost ministru al Justiţiei aici, membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu”, a continuat nonşalant.
Lipsit de prudenţă, Mark Gitenstein declară public că eliminarea din Constituţie a prvederii caracterului licit al averii este „subiectul preferat al meu şi al Monicăi Macovei”. Or, articolul cu pricina se află în centrul unor contro