Producătorul peliculei "Diaz" care a avut premierea naţională, sâmbătă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Bobby Păunescu, a declarat la începutul filmului, că nu ştie care a fost cea mai gravă încălcare a drepturilor omului, mineriada din 1990 din România sau ceea ce s-a întâmplat la summit-ul G8 din Italia, când 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi, în ciuda faptului că nu au opus niciun fel de rezistenţă.
Desfăşurare impresionantă de forţe sâmbătă seara la cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca, unde producătorul Bobby Păunescu şi-a prezentat, în premieră naţională, filmul „Diaz". Cinematograful a fost survolat timp de mai multe minute de un elicopter din care au fost aruncate pliante cu prezentarea filmului, iar Păunescu a venit condus de trei maşini cu girofare pe care era scris numele filmului - "Diaz - don't clean up this blood".
Filmul redă povestea de la summitul G8 de la Genova, unde au avut loc mai multe proteste, iar forţele de poliţie au intervenit şi au atacat o şcoală unde erau cazaţi nu doar protestatari, dar şi străini şi jurnalişti.
„Eu aş compara-o un pic cu ceea ce s-a întâmplat în România în perioada 13-15 iunie 1990 şi mă refer la prima mineriadă şi cea mai sângeroasă, unde de asemenea, consider, nu ştiu care ar fi încălcarea mai gravă a drepturilor omului, atunci în Italia sau ce s-a întâmplat în România. Filmul a avut premierea la Berlin, sper să vă placă ca şi realizare. Victimele ne-au reproşat că de ce nu am arătat totul, deci a fost mult mai rău decât ce arătăm noi în film", a precizat Bobby Păunescu.
Faptele
Pe 21 iulie 2001, în ultima zi a summit-ului G8 desfăşurat la Genova, mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii „Diaz". Erau conduşi de Unitatea 7, urmată de agenţii Digos şi unitatea mobilă, în timp ce Carabinierii